Hulp vragen

Hulp voor Dieren uit Oekraïne

De vreselijke oorlog in Oekraïne is een ramp geworden van ongekende omvang. Er is een vluchtelingenstroom op gang gekomen die ook Nederland heeft bereikt. Door het hele land zijn opvanglocaties in gebruik om Oekraïense ontheemden op te vangen. We zien daarbij dat mensen ook een huisdier(-en) meenemen en dat hier bij de voorbereiding, opbouw en inrichting  van de opvang- of doorstroomlocaties rekening mee gehouden moet worden. De ervaring leert ons nu dat gemiddeld 1 op de 80 vluchtelingen één of meer huisdieren meeneemt.

De opvang van mensen die reizen met dieren is voor gemeenten vaak moeilijk te realiseren op de grotere opvanglocaties. Toch is het belangrijk voor mens en dier om te voorkómen dat ze van elkaar worden gescheiden. De vluchtelingen zijn namelijk dagenlang onderweg geweest en hebben soms letterlijk hun huisdier over hun schouder meegedragen.  Uit de ervaringen blijkt dat de meeste mensen hun dier niet afstaan voor tijdelijke opvang elders. We hebben het over mensen die álles hebben moeten achterlaten, van alles en iedereen afscheid hebben moeten nemen en alleen mee hebben genomen wat ze het meest dierbaar is. Hun familie en daarmee ook hun huisdieren. 

Duidelijk is dat we met elkaar ervoor moeten zorgen dit extra leed te voorkomen en te zorgen dat mens en dier samen opgevangen kunnen worden.

Beste gemeente/crisisteam ontheemden Oekraïne,

Wij vragen u als gemeente om, conform de aangenomen Motie Knops/Wassenberg, ontheemden samen met hun huisdier(-en) (tijdelijk) te huisvesten.

  • Het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne adviseert vele gemeentelijke opvangen en crisisteams . U kunt als gemeente, opvanglocatie of hulpdienst (Vluchtelingenwerk, Rode Kruis, Leger des Heils etc.) voor ondersteuning en informatie mailen naar info@hulpvoordierenuitoekraine.nl bijvoorbeeld als u vragen heeft over ontheemden met dieren in uw locatie/gemeente.
  • Het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne adviseert gemeenten ook om bij de inrichting van de (nood-)opvanglocatie rekening te houden met een (beperkt) aantal( nood-)opvangplaatsen voor mensen met hun dieren voor korte termijn, bijv. voor 1 nacht. Hiermee kan de eventuele wachttijd worden overbrugd tot de permanente opvang wordt geregeld via het meldpunt. Deze aanpak voorkomt acute coördinatieproblemen rond mens en dier. Het meldpunt kan helpen bij het inrichten hiervan.
  • Het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne komt gratis bij u op de opvanglocatie om bijvoorbeeld samen met u te checken of de dieren op uw opvanglocatie over de juiste vaccinaties en registraties beschikken, hoe het gesteld is met de huisvesting, u te helpen met het opstellen van (gedrags-)regels, om u te adviseren over allerhande huisdiergerelateerde zaken, kortom om u met raad en daad bij te staan.

Neem contact met ons op: Meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne

Zijn er op dit moment op de opvanglocatie waar u de verantwoording voor draagt al dieren aanwezig? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op zodat we er samen voor kunnen zorgen dat we de mensen en hun huisdieren op een verantwoorde manier kunnen helpen en daarmee extra leed kunnen voorkomen. 

Wat we bieden:

1. Ondersteuning bij de opvanglocaties waar mensen met hun huisdieren aankomen/verblijven 

  • We kijken mee en zorgen voor een veilig onderkomen voor de huisdieren (en daarmee ook de mensen). Dit kan zowel op of bij de locatie geregeld worden. 
  • We zorgen ervoor dat u als opvanglocatie of gemeente op de hoogte bent van alle relevante wet- en regelgeving omtrent vaccinatie en registratie van Oekraïense huisdieren.
  • We komen kosteloos langs op uw locatie om u te helpen, te adviseren en te ondersteunen bij allerhande diergerelateerde zaken, bijvoorbeeld incidenten met dieren, incidenten tussen mens en dier, wettelijke verplichtingen, huisvesting, dierbenodigdheden etc.
  • Download de HvDuO paspoort checklist.

2. Advies aan hulpverleners en ontheemden m.b.t. zorgen omtrent de huisdieren

  • Op het gebied van nationale regelgeving
  • Dierziekten
  • Opvangmogelijkheden
  • Verblijfsmogelijkheden

hulpvoordierenuitoekraïne.nl

© 2024