Hulp voor Dieren uit Oekraïne.

Hulp voor Dieren uit Oekraïne

De vreselijke oorlog in Oekraïne begint een ramp te worden van ongekende omvang. Voor mens, maar ook voor dier. Er is een vluchtelingenstroom op gang gekomen die ook Nederland heeft bereikt. Om mensen die huis en haard hebben moeten ontvluchten gedeeltelijk te ontzorgen, hebben verschillende dierenhulporganisaties de handen ineengeslagen voor één meldpunt.

Op het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne kan hulp aangevraagd worden voor dieren die de oorlog zijn ontvlucht. Ook gemeenten, asielzoekerscentra of mensen die privé Oekraïners met hun dieren opvangen kunnen hier hulp aanvragen. Dieren kunnen dan geholpen worden met de nodige vaccinaties en medische hulp, praktische zaken als mandjes en voer of eventueel tijdelijk onderdak.

Hulpvraag inventariseren en coördineren
Vanuit het meldpunt zoeken de dierenhulporganisaties samen op basis van de binnengekomen hulpvragen naar passende oplossingen. De Dierenbescherming en de NFDO stemmen de hulp en opvang in Nederland onderling af en werken daarbij samen met verschillende andere dierenhulporganisaties, waaronder DierenLot, Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn, Mendoo, BVDD en de KNMvD.

Waar moet ik aan denken?

Voor alle diergerelateerde kwesties kan hulp worden gezocht bij Hulp voor Dieren uit Oekraïne. Zo kunnen er dieren zijn die de benodigde vaccinaties nog niet hebben, zal de kat die onder de arm uit oorlogsgebied is meegenomen geen mandje bij zich hebben en niet iedereen zal tijdelijk ondergebracht kunnen worden op plekken waar huisdieren zijn toegestaan.

Hulp voor Dieren uit Oekraïne is een samenwerking van:

Stichting DierenLot

Dierenbescherming

IFAW

NFDO

Stichting bevordering Huisdierenwelzijn

Mendoo

Stichting Blijdschap voor de Dieren

Stray Animal Foundation Platform

House of Animals

KNMvD

Dierenpolitie

Meldpunt 144

Dierencoalitie

Sophia-Vereeniging

Wings for animals

Amivedi

Stichting Zwerfdier

Help Ukrainian Pets

Dierenhulpoekraine

Stichting Zuiderzee Zwerfdieren

Stichting Dierenvoedselbank Hart voor Huisdieren 

Dierenambulance
Amsterdam

Koninklijke Honden Bescherming

Stichting Bouwstenen
voor Dierenwelzijn

World Animal Protection

De Regenboog Groep

Stichting de Zwaan

Vraag en antwoord ‘Hulp voor Dieren uit Oekraïne’

Informatie voor mensen die hulp aanbieden:
Ik heb thuis voer/mandjes/hokken of andere spullen voor dieren die ik niet gebruik. Waar kan ik die afgeven?

Op deze website vind je de button (knop) ‘Vind een inzamelpunt’. Als je hierop klikt word je doorgeleid naar een lijst met adressen waar je spullen voor dieren in kunt leveren. Dank je wel. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt.

Ik wil geld doneren. Hoe doe ik dat?

Op deze website vind je de button (knop) ‘Ik wil doneren’. Als je hierop klikt word je doorgeleid naar de website waarop je een donatie kunt doen of een actie kunt starten. Dank je wel.

Ik wil met mijn bedrijf/school/organisatie een actie opzetten om geld in te zamelen. Waar kan ik het geld naar overboeken?

Er zijn voor deze actie geen materiaal beschikbaar, maar op deze website vind je de button (knop) ‘Ik wil doneren’. Als je hierop klikt word je doorgeleid naar de website waarop je een donatie kunt doen of een actie kunt starten. Dank je wel.

Kan ik mij aanmelden als vrijwilliger voor Hulp voor Dieren uit Oekraïne?

Ja graag, vul het formulier in op de homepage op deze website.

Ik wil graag helpen en kan dieren thuis opvangen, kan dat?

Ja, dank je wel. Op deze website tref je bovenaan een button (knop) ‘Aanmelden gastgezin’. Door hierop te klikken kom je op een vragenlijst die we je vragen in te vullen.

Ik wil wel een dier of dieren uit een Oekraïens asiel opvangen. Hoe meld ik me daarvoor aan?

Deze actie beperkt zich tot dieren die, samen met hun eigenaar, uit Oekraïne in Nederland zijn aangekomen. Wij kunnen je helaas niet helpen bij adoptie van dieren uit dierenasielen in Oekraïne. Je kunt wel via andere organisaties dierenasiels in Oekraïne financieel steunen via o.a. het IFAW.

Ik rij wel naar Oekraïne om spullen af te gaan geven. Hoe meld ik me daarvoor aan?
Informatie voor hulp aan een dier:

Deze actie beperkt zich tot dieren die, samen met hun eigenaar, uit Oekraïne in Nederland zijn aangekomen. Je kunt je dan ook niet bij ons aanmelden om spullen naar het oorlogsgebied te brengen.

Ik wil informatie over hulp die geboden wordt aan mensen uit Oekraïne. 

Meer informatie op de website van Giro555

Ik ben gevlucht en heb psychische hulp nodig (of iemand die belt voor vluchteling). Waar kan ik terecht?

Voor geestelijke hulp kun je contact opnemen met Stichting Vluchteling. Zij hebben hier ontzettend veel ervaring mee en hebben ook enorm opgeschaald. Hun specifieke nummer voor Oekraïne is: 070-346 89 46.

Ik heb mijn dier mee genomen uit Oekraïne, wat moet ik nu doen? 

U dient zich zo spoedig mogelijk te melden bij een dierenarts. U kunt zich hier melden en wij brengen u dan in contact met een dierenarts bij u in de buurt die zich hiervoor heeft aangemeld.

Het dier dat ik heb opgevangen heeft medische hulp nodig, wat moet ik doen?

Bel of mail ons, dan kunnen we hulp bij je in de buurt organiseren.

Ik heb een dier wat met spoed medische zorg nodig heeft, wat moet ik doen? 

Neem zo spoedig mogelijk contact op met een (dienstdoende) dierenarts bij u in de buurt. Verblijft u in een opvangcentrum: informeer bij een medewerker naar welke dierenarts er bij u in de buurt te vinden is.

Ik zoek een dierenarts bij mij in de buurt i.v.m. een dier uit Oekraïne, waar kan ik die vinden? 

U kunt zich hier melden en wij brengen u dan in contact met een dierenarts bij u in de buurt die zich hiervoor heeft aangemeld.

Er is een dier gebeten/gekrabd door een dier uit Oekraïne, wat moet ik nu doen? 

Noteer de informatie (contactgegevens eigenaar/opvang) over het dier wat gebeten/gekrabd heeft en neem z.s.m. contact op met de (dienstdoende) dierenarts bij u in de buurt.

Er is iemand verwond (gebeten/gekrabd) een dier uit Oekraïne. Wat moet nu doen? 

Noteer de informatie (contactgegevens eigenaar/opvang) over het dier wat gebeten/gekrabd heeft en neem direct contact op met de (dienstdoende) en leg uit om wat voor type huisdier het gaat en wat de (indien bekend) rabiës status van het dier is.

Waar kan ik informatie vinden over hondsdolheid (ook wel rabiës genoemd)? 

Deze kunt u vinden op de website van het RIVM. Twijfelt u eraan of een dier hondsdolheid zou kunnen hebben? Neem dan altijd contact op met een dierenarts. Ben u of een ander persoon gebeten door een dier uit Oekraïne: neem dan z.s.m. contact op met de (dienstdoende) huisarts.

Waar kan ik informatie vinden over gedragsproblemen bij dieren uit Oekraïne?
Informatie Veterinair:

Voor vragen over dieren met gedragsproblemen kunt u terecht bij een erkend gedragstherapeut, bijvoorbeeld bij de gedragskliniek voor dieren verbonden aan de faculteit diergeneeskunde, of bij Valerie Jonckheer, verbonden aan Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein.

Waar kan ik als dierenarts meer informatie vinden over vergoedingen voor zorg die ik lever aan dieren uit Oekraïne?

Als u zich aanmeldt als dierenarts via onze website dan zorgen wij ervoor dat u alle benodigde informatie over dit onderwerp ontvangt.

Waar kan ik terecht met vragen over dieren met gedragsproblemen? 

Hiervoor kunt u terecht bij een erkend gedragstherapeut, bijvoorbeeld bij de gedragskliniek voor dieren verbonden aan de faculteit diergeneeskunde, of bij Valerie Jonckheer, verbonden aan Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein. De faculteit diergeneeskunde heeft ook een document opgesteld met informatie hier over dit onderwerp.

Hoe noteer ik de gegevens in een nieuw paspoort als er al een oud paspoort is?

Onder diversen noteer je het land van herkomst en de code van het oude paspoort. Je neemt de informatie van de vaccinaties uit het oude paspoort over in het gedeelte van het nieuwe paspoort over vaccinaties en zet hier ook de nieuwe vaccinaties (niet rabiës) neer. Je schrijft dan op welke vaccinatie het is, wanneer die gegeven is en dan zet je daar waar je normaal je dierenarts gegevens in zou vullen overgenomen uit: en dan het documentnummer wat je ook in rubriek XII hebt gezet. Het oude paspoort bewaart de eigenaar dan bij het nieuwe paspoort maar is op zichzelf geen geldig reisdocument.

Over de actie ‘Hulp voor Dieren uit Oekraïne’:
Helpt ‘Hulp voor Dieren uit Oekraïne’ ook dieren die achterblijven?

Deze actie beperkt zich tot dieren die al in Nederland zijn, maar er wordt door verschillende deelnemende organisaties gekeken naar de mogelijkheden om hulp te bieden aan dieren die dat nog niet zijn. Nederlandse organisaties bieden al financiële hulp aan opvangen in Oekraïne, of sturen voedsel, beschikbaar gesteld via DierenLot, naar de grens in Polen. Het IFAW heeft een ervaren internationaal rampenrespons-team dat de situatie monitort en hulpvragen inventariseert via europedisasters@ifaw.org. Hulp wordt afgestemd met andere dieren -en humanitaire organisaties en geboden aan opvangen, dierentuinen en boeren. IFAW is stand-by om hulp te gaan bieden in de regio, zodra de situatie dat toelaat. 

Naast huisdieren zijn er ook dierentuinen en dierenasielen die hulp nodig hebben. Wat doet ‘Hulp voor Dieren uit Oekraïne’ daarvoor?

Deze actie beperkt zich tot dieren die al in Nederland zijn, maar het IFAW heeft een ervaren internationaal rampenrespons-team dat de situatie monitort en hulpvragen inventariseert via disasterresponse@ifaw.org. Hulp wordt afgestemd met andere dieren -en humanitaire organisaties en geboden aan opvangen, dierentuinen en boeren. IFAW is stand-by om hulp te gaan bieden in de regio, zodra de situatie dat toelaat. 

Hoe weet ik zeker dat mijn donatie ook echt op de goede plek terecht komt?

Deze actie is een initiatief van erkende dierenhulporganisaties in Nederland. Samen staan wij ervoor garant dat geld dat voor deze actie wordt gedoneerd ook echt wordt ingezet voor hulp aan dieren van mensen die huis en haard zijn ontvlucht en nu in Nederland verblijven.

In veel landen in de wereld zijn dieren de dupe van geweld en oorlog. Waarom doen jullie daar niks voor?

Er gebeurt ook op andere plekken in de wereld veel. Verschillende van de deelnemende partners zijn ook internationaal actief om dieren in nood te helpen. Deze gezamenlijke actie is opgezet om dieren die, samen met hun eigenaar, uit Oekraïne in Nederland zijn aangekomen te helpen. Deze nood is nu acuut en groot.  Om daarvoor hulp te bieden hebben nationale en internationale dierenorganisaties de handen ineengeslagen.

Waarom bieden jullie alleen hulp aan dieren en niet aan de mensen?

Het meldpunt is een initiatief van Nederlandse en internationale dierenhulporganisaties voor gevluchte Oekraïners die hulp voor hun dieren nodig hebben. Andere (mens)hulporganisaties verlenen hulp aan mensen. Meer hierover is onder meer te vinden op de site van Giro555.

hulpvoordierenuitoekraïne.nl

© 2022