Door de oorlogssituatie in Oekraïne is een grote vluchtelingenstroom richting het Westen op gang gekomen. Ontheemden die samen met hun gezelschapsdieren met spoed uit Oekraïne naar Nederland reizen, hebben te maken met regels voor de invoer van hun dier.
LET OP: De tijdelijke versoepeling van regels voor het reizen met gezelschapsdieren vanuit Oekraïne is niet meer van toepassing! Alle huisdieren moeten voldoen aan de EU-importeisen. Deze importeisen gelden voor zowel eigenaren die met hun huisdier(-en) vanuit Oekraïne naar Nederland reizen, als
voor dieren die reizen zonder particuliere eigenaar, bijvoorbeeld met handelaren, stichtingen en derden. Voor al deze dieren moet voldaan worden aan de geldende regels voor invoer van gezelschapsdieren.
Om introductie van besmettelijke ziekten tegen te gaan is het van belang dat de geïmporteerde gezelschapsdieren zo snel mogelijk naar een dierenarts worden gebracht. Zo kan er ook alsnog zo spoedig mogelijk worden voldaan aan de EU-importeisen. Dierenartsen dienen bij deze dieren extra alert te zijn op verschijnselen passend bij: Brucella canis, rabiës, hondenziekte, parvo (bij hond en kat) en canine adenovirus-infecties. Meer informatie over deze ziekten is te vinden op de website van de Faculteit diergeneeskunde.
In deze Vetinf@ct wordt informatie gegeven waar dierenartsen aan moeten denken wanneer gezelschapsdieren uit Oekraïne met onbekende gezondheidsstatus komen.
Als een dier dat recent uit Oekraïne is gekomen symptomen van rabiës vertoont is dit aangifteplichtig en moet er direct contact worden opgenomen met het Landelijk meldpunt Dierziekten via (045) 546 31 88.
Voorkom bijt-, krab en likincidenten met Oekraïense dieren. Het is raadzaam om standaard tijdens het bezoek aan de dierenartsenpraktijk een muilkorf om te doen. Neem zoveel mogelijk maatregelen om contact met andere dieren in de praktijk te voorkomen door ze bijvoorbeeld apart te laten komen.
Verder wordt aangeraden om bij het hanteren van dieren met een onbekende gezondheidsstatus extra te letten op hygiëne. Maak gebruik van goede handhygiëne en handschoenen; bescherm wondjes met een pleister; een extra laag kleding over de werkkleding; een gelaatscherm of beschermende bril. Meer informatie over passende hygiëne maatregelen is te vinden op de website van de Faculteit diergeneeskunde.
Het is niet nodig om preventief alle dierenartsen en paraveterinairen te laten vaccineren tegen rabiës. Neem de hiervoor beschreven voorzorgsmaatregelen in acht wanneer je een dier behandelt. Indien er bijtincidenten of contact van slijmvliezen of huiddefecten met speeksel (zie ook voorzorgsmaatregelen) zijn neem dan direct contact op met de huisarts of GGD voor een risico-inschatting en eventueel verder beleid.
Veterinaire handelingen
Indien honden, katten of fretten uit Oekraïne of Rusland worden aangeboden moet alsnog aan de EU-importvoorwaarden worden voldaan:
Daarnaast zijn de volgende zaken van belang om na te lopen:
hulpvoordierenuitoekraïne.nl
© 2024